Бабусина світлиця Дедалі більше
віддаляється від нас в шаленому
темпі атомної епохи
біленька хатинка в
вишневому садку «з колискою
та мудрим усміхом
батька». У цій
хатині – наш корінь роду,
щось одвічне, як життя, і
святе, як мамина
пісня… Наша світлиця облаштована з опису мешканки нашого села 86-річної Кручок Анастасії. Зліва
у світлиці знаходиться піч. Вона була джерелом тепла, служила місцем, де
готували їжу. Піч була викладена з каменю або цегли,
побілена білою глиною, часто прикрашена малюнками (в нашому випадку – це
півники). Піч має припічок, на якому ставили посуд, як
ми бачимо горщок з покришкою, в ньому готували перші страви, варили кашу. Піч виконувала матеріальне забезпечення –
харчування, тепло. Навколо печі проводили свій час усі мешканці хати – від
малого до старого. В печі випікали хліб, готувались страви. На печі в зимові
місяці проводили час старші люди і малі діти. Коли піч випалена, а сім’я поснідала та стала до праці, всі предмети займали свої традиційні місця. Коцюба, рогачі, керамічні тарілки, полумиски, дзбанки. Тоді народжувалася в хаті глибока тиша, виникала гармонія і, здавалося, що всі предмети між собою починають тихенько шепотіти. Праворуч від дверей знаходився мисник. Уранці він був майже порожній, а
після сніданку аж яснів від чистої і хитрої оздоби на посуді, набував якості
святковості. Тут ми бачимо лопатки, дерев’яний друшляк, глечики, макітри. В окремому місці
знаходилась сільничка з сіллю. Тут же стояла лопата для посадки хліба на
чирінь, рогачі, за допомогою яких витягали з печі посуд. Навпроти також було вікно, щоб господині було видно поратися біля печі.
В тій же кімнаті знаходилося ліжко. Зі сволока звисала колиска, вона
була виплетена з лози. І, звичайно, в хаті була скриня, де
знаходилося святкове Духовним
центром був і є покуть. До нього хрестились добрі люди, які заходили до хати,
бажаних гостей садовили на покуті, звертаючись з молитвою в бік покутя,
господар благав помочі на трудовий день і дякував з вечірньою молитвою за мирно
і плідно прожитий
день. Тут виставляли «дідух», кутю, на покуті зберігалася хлібна діжа.
Господиня лягала спати і заслоняла фіраночку, адже необхідно було роздягатися.
Тут укорінювалася моральність
людей. Чоловік не смів сказати грубих слів. Обов’язково під покутем стояв стіл,
йому відводилася в хаті теж особлива роль. Тут народжувалось шанобливе
ставлення до батька як голови роду – він
займав почесне місце за столом. Стіл завжди накривався скатертиною, удень –
звичайною полотняною, також як зараз у нас, у свято – зі смаком оздобленою, з
вишитим або тканим візерунком. На столі завжди лежав хліб, а на Різдво та
Великдень ще й свічку запалювали. Зі столом пов’язано чимало призабутих цікавих
традицій. Скажімо, вважалося за великий гріх стукати кулаком по ньому, казали,
що тоді посвариться чоловік з жінкою. Не можна було хлібину класти на стіл
перевернутою. А коли окраєць падав зі столу, його піднімали і цілували, щоб
хліб не образився. |
Меню сайтуСтатистикаОнлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0
ПошукКалендар
Архів записів
Друзі сайту |